İbn Battuta Seyahatnamesinde Tasavvufi Kültür
İbn Battûta’nın seyahat güzergâhı daha çok müslümanbeldelerinde gerçekleşmiştir. Bunun tabiî bir sonucu olarak İslâm kültür vemedeniyetinin genel özelliklerini seyahatnamede bulmamız mümkündür. İbnBattûta, müslümanların dinî hayat ve dinî tecrübenin yansıması olan tasavvufkültürünün önemli bulgularını eserine almıştır. Eserinde erken dönem tasavvuftarihinin devamı mahiyetindeki bilgileri almış olması da kayda değer birolgudur. 14. Yüzyıl İslâm coğrafyasındaki dinî ve tasavvufî cemaatler, tarikat,derviş, tekke, zâviye ve türbelerin ele alınmış olması, tasavvuf kültürüaçısından önem arz etmektedir.
İbn Battûta Seyahatnamesinde Tasavvufî Kültür adlı buçalışmada, İbn Battûta seyahatnamesinde tasavvuf kültürünün önemli unsurlarıolan tarikat, derviş, tekke, zaviye ve ziyaretgâhları ele alınıyor.
Çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmakta. Giriş bölümündeseyahatname kültürü ele alınırken, seyahatnamelerden örnekler veriliyor, ilkseyahatnameler hakkında bilgi veriliyor.
Birinci bölümde İbn Battûta’nın hayatı ve eseri hakkındabilgi verilirken, seyahatnamenin genel bir değerlendirmesi yapılıyor.
İkinci Bölümde, İbn Battûta’nın Seyahatnamesinde adı geçentarikatlar ve tasavvufî müesseler incelenmiş. Bu bölümde Anadolu ahiliğihakkında kayda değer ilk bilgileri veren İbn Battûta’nın görüştüğü ahîler vebunlara bağlı olan tekke ve zaviyeler ele alınıyor. Seyahatname’de adı geçentarikatlar ve dervişleri araştırılmış, bu tarikatların tekke, zaviye,ziyaretgâhları ayrı ayrı ele alınmış ve mensup oldukları tarikatlarınbünyesinde değerlendirilmiştir.
Üçüncü bölümde ise, Seyahatname’de tarikatı belirtilmeyenmutasavvıflar, tekke, zaviye, ziyaretgâh ve türbeler, ayrı başlıklar halindeele alınıyor.
Teknik Özellikler;
Sayfa Sayısı: 176
Ebat: 13,5 X 21 cm
Dil: Türkçe
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Tipi: Kitap Kağıdı