İslam Fıkhı Kelime Manalı Mülteka Tercümesi 5. Cilt
İslam Fıkhı 5 Cilt, "Kiralama" "Şüf'a" bahsine kadar kelime kelime mana;
*Kiralama *Mükâtebe *Gasb *Şüf'a
ÖNSÖZ
Bütün hamdler(1) Allah içindir.
O Allah ki, dinde fıkıh elde etmeye bizi muvaffak(2) kıldı. Yani; fıkhı öğrenme ve anlama kabiliyet ve kudretini bizde yarattı.
Öyle din ki, Allah'ın sağlam bir ipi, açık bir ihsanı, Nebilerin ve Resullerin mirasıdır.
Din, Allah'ın bütün yarattıkları üzerine kesin ve üstün bir delilidir.
Din, Allah'ın A'lâ-i İlliyyîn'e ulaştıran doğru yoludur.
Salât(3) ve Selâm, âlemlere rahmet olarak gönderilen ve mahlukatın en hayırlısı olan Peygamber Efendimiz (Aleyhisselâm)m ve O'nun Al'inin, ashabının,tabiinin, ilmiyle âmil olanların üzerine olsun.
Allah'a hamd, Peygamber Efendimiz'e salât ve selamdan sonra, zengin olan Rabbinin rahmetine muhtaç olan bu fakir, İbrahim Halebî der ki: "Bazı talebeler yararlanmak için, benden Kudûrî, Muhtar, Kenz ve Vikaye kitaplarındaki meseleleri içeren, ibaresi kolay bir kitap yazmamı istedi. Ben de bu isteği kabul ettim.
Ayrıca kitaba, Mecme'ul-Bahreyn'den ihtiyaç duyulan meseleleri ve Hidâye'den de az bir şey kattım.
Hanefi imâm (müçtehid)lar arasındaki ihtilaf(lı konular)ı açıkça beyân ettim.
İmamlarımızın (İmâm Ebû Hanife, İmâm Ebû Yûsuf, İmâm Muhammed Rahimehumullah) görüşlerinden tercih edileni öne aldım. Tercih edilmeyen görüşleri sona bıraktım. (Tercih edilen olduğu halde te'hir edilip de) tercih edilen olduğunu ifâde eden bir şeyle kayıtladıklarını müstesna. Yâni; onlar sona bırakıldığı halde tercih edilen fetvalardır.
Müteahhir âlimler arasında veya adı geçen kitaplar arasında gerçekleşen ihtilâfa gelince; "denildi" yahut "dediler" lafızlarıyla yazdım. Her ne kadar bunlara "Esâh" kaydı konulmuşsa da, bunlar böyle olmayan lafızlara nispetle zayıftır.
Merciini (hangi isimlerin yerini tuttuğunu) bildiren bir karine' olmaksızın yazdığım tesniye (iki kişiyi bildiren) zamiri, Ebû Yûsuf ve İmâm Muhammed (Rahimehümallah) içindir.
En sahih olan ve en kuvvetli olan fetvaya dikkati çekmek için son derece gayret ettim.
Bu kitapta Yukarıda adı geçen kitaplar bir araya geldiği için "Denizlerin Toplandığı Yer" anlamında Mülteka El Ebhur ismini verdim. Tâ ki, isim müsemmâya uygun olsun.
Bu kitabı, Allahü Tealâ'nın kendi rızâsına hâlis kılmasını ve bu kitapla beni, «Malın ve oğulların fayda vermeyeceği, ancak Allah'a hâlis ve pak bir kalple gelenlerin kurtulacağı günde faydalandırmasını» (Şuara, 89 ) dilerim.